Kouluruoka on monelle oppilaalle päivän monipuolisin ja joillekin ainoa lämmin ateria. Kouluruokailu varmistaa oppilaan jaksamisen ja keskittymisen koulutyöhön. Jos oppilaat eivät käy syömässä, ovat iltapäivät koululuokassa levottomia. Huolestuttavan moni kuitenkin jättää kouluruoan syömättä. Ylen uutisen (11.10.2023) vain 40 % kahdeksas- ja yhdeksäsluokkaisista piti kouluruokaa maukkaana tai laadukkaana.
Kouluruokailua on järjestetty Suomessa pian 75 vuotta, vastaava järjestelmä ei ole kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Kotien asenteet kouluruokaa kohtaan vaikuttavat myös lapsiin. Toivottavasti perheet ja lapset osaavat arvostaa ilmaista ateriaa jatkossakin. Maksullinen ruokailu saattaisi lapset eriarvoiseen asemaan.
Uusimmat ruokasuositukset kannustavat lisäämään kasvisten määrää. Yle uutisoi (13.1.2025), että esimerkiksi Kuopion kaupunki aikoo vähentää lihan määrää koulujen ja päiväkotien ruuissa. Lihaa korvataan jatkossa kasvi- ja kalaproteiinilla. Lisäksi kaupunki haluaa lisätä kotimaisen kalan käyttöä. Tavoitteena on tehdä ravitsemuksellisesti täysipainoiset kasvisruuat yhä useammin täysin kasvipohjaisena. Tämä vähentää myös erityisruokavalioiden tarvetta. Kotimaisten kasvipohjaisten raaka-aineiden suosiminen voi tukea paikallisia viljelijöitä ja vähentää riippuvuutta kalliimmista tuontituotteista. Kasvis- ja kalaruokien lisääminen voi myös pienentää raaka-ainekustannuksia. Miten ruokasuosituksen vaikuttavat Joensuun kouluruokailun kehittämiseen kuultaneen pian.
Mielestäni päiväkodeissa ja kouluissa on tärkeää tarjota terveellistä ja monipuolista ruokaa kasville lapsille ja nuorille. Ruokapalvelun tulisi myös tehdä yhteistyötä oppilaiden kanssa, koska ruoan on tärkeää myös maistua hyvältä. Moni nuori toivoo kunnon kotiruokaa. Kun nuorten ideat yhdistyvät ammattitaitoon keittiössä, onnistumme.
Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Ruoan ohessa saadaan terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatusta. Hyvä on myös tutustuttaa uusiin makuihin. Sen vuoksi olisikin tärkeää saada kaikki opettajat ja oppilaat osallistumaan aterialle. Yksi keino siihen on ottaa oppilaat mukaan vaikuttamaan kouluruokailuun. Ruoka maistuu, jos kaveritkin sitä syövät, ja oppilaat saavat itse vaikuttaa ruokaan ja ruokailutapahtumaan.